Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

ԼՈՒՐԵՐ: Կանխարգելում և բուժում տանը

Խնձորի քացախի կիրառումը

Խնձորի քացախի կիրառումը

Ժողովրդական բժշկության մեջ մեծ կիրառում ունի խնձորի քացախը: Հեղուկ քսուք (շփելու համար) կաղալը թեթեւացնելու համար: Հարել 1 ձվի դեղնուցը 1 թեյի գդալ բեւեկնախեժի (սկիպիդար) հետ, ավելացնել 1 ճաշի գդալ խնձորի քացախ։ Ստացված խառնուրդով խնամքով շփել ոտքի մակերեսը։


Թունավոր աղտորի կամ այլ խոտերի դաղոցի դեմ


Խառնեք հավասար քանակությամբ խնձորի քացախը եւ ջուրը։ Ստացված լուծույթը քսեք մաշկի ախտահարված մասին եւ թողեք, որ չորանա։ Հաճախակի թարմացրեք լուծույթի շերտը։

Գոտեորքին

Մաշկի ախտահարված մասը շփեք անխառն (չնոսրացված) խնձորի քացախով (լցնելով ուղղակի շշից)՝ 4 անգամ ցերեկը եւ 3 անգամ գիշերը (եթե արթնանում եք)։ Խնձորի քացախի օգտագործումից մի քանի րոպե հետո մաշկի քորն ու այրոցքն անհետանում են։ Այսպիսի բուժման դեպքում որքինով ախտահարված մաշկն արագ լավանում է։

Գիշերային քրտինք եւ այրվածքներ

Գիշերային քրտինքը կարելի է կանխել՝ քնելուց առաջ մարմնի մաշկը խնձորի քացախով շփելով։ Իսկ մաշկի այրված մակերեսի մշակումը չնոսրացված խնձորի քացախով մեղմացնում է ցավը։

Երակների հանգուցավոր լայնացումը բուժելու համար

Ժողովրդական բժշկության այս ձեւը կիրառվում է ոչ միայն Վերմոնտում, ինչպես ես տեղեկացա իմ հիվանդներից, այլեւ ուրիշ երկրներում՝ Շոտլանդիայում, ԳՖՀ-ում եւ ԳԴՀ-ում։ Խնձորի քացախը շշից լցնում են ափի մեջ եւ շփում հիվանդ երակների շրջանը՝ քնելուց առաջ եւ առավոտյան։ Մոտ մեկ ամիս անց դիտվում է երակների նեղացում։ Շփելուց բացի, խորհուրդ է տրվում օրական երկու անգամ խմել մեկ բաժակ ջրի եւ 2 թեյի գդալ խնձորի քացախի խառնուրդ։

Մաշկի ցան (իմպետիգո)

Անկասկած, իմպետիգոն աշխարհի «ամենավարակիչ» հիվանդությունն է։ Իմպետիգոն մաշկային քրոնիկ հիվանդություն է, որի ժամանակ մաշկը պատվում է թարախակալված ցանով: Այն փոխանցվում է ձեռքերի (առաջին իսկ շփման դեպքում) եւ սրբիչի միջոցով։ Սովորաբար սկսվում է սիսեռից մի քիչ փոքր, կարմիր, պզուկանման բծերով։ Հաճախ ցանը հայտնվում է այտերի վրա կամ քթի շրջանում, եւ կարող է թողնել ջերմային ցանի խաբուսիկ տպավորություն։ Շուտով բծերը մեծանալով` դառնում են բշտեր, որոնցից հոսող արտադրությունից հիվանդությունը տարածվում է մարմնի մյուս մասերում։ Վերջապես ցանը չորանում է, առաջացնելով դեղնավուն կեղեւ, որը հեշտությամբ պոկվում է։ Իմպետիգոն մաշկի ստաֆիլոկոկային վարակ է։ Մարդն ընդունակ է վարակվելու այդ հիվանդությամբ ցանկացած տարիքում, սակայն դրան հատկապես հակված են երեխաները։ Եթե մարդը, որի մոտ արդեն առաջացել է այդ հիվանդությունը, ձեռք տա հիվանդ մաշկին, նա անընդհատ ինքն իրեն կվարակի։ Մաշկի ախտահարված տեղամասերի հետ զգույշ վերաբերվելու դեպքում իմպետիգոն կարելի է բուժել երկու շաբաթում։

Հարկավոր է մատը թաթախել չնոսրացրած խնձորի քացախի մեջ եւ այնուհետեւ հպել մաշկի ախտահարված մասերին, օրական 6 անգամ, առավոտից մինչեւ երեկո։ Այդ դեպքում իմպետիգոն կբուժվի 2-4 օրում։

Խուզող որքին (տրիխոֆիտիա)

Մաշկի, մազերի եւ եղունգների սնկային հիվանդություն է։ Հարթ մաշկը մակերեսորեն ախտահարվում է խիստ սահմանագծված, կլոր, փոքր-ինչ ուռած բծերով, որոնց վրա հիմնականում կարելի է տարբերել երկու շրջան. ծայրամասային բշտա-կեղեւային գլանիկը եւ թեփոտվող կենտրոնը։ Ուշադիր զննելու դեպքում, սակայն, մաշկի մազոտ հատվածում կարելի է տեսնել փշրված մազեր եւ թեփուկներ։ Խուզող որքինի վահանաձեւ թեփուկներն էլ հենց կարող են վկայել՝ տեղային բորբոքում կա՞, թե՞ ոչ։ Բորբոքվածության դեպքում մաշկը կարող է ունենալ թույլից (կաշվեթեփի պակաս քանակությամբ)՝ մինչեւ նկատելի կարմրածություն, հյուսվածքի որոշ ուռածություն եւ մաշկի նորմալ մակարդակից բարձրացած, աննշան ճեղքով պատած այտուցված շրջաններ, որոնցից, սեղմելիս, հոսում է թարախ։ Տրիխոֆիտիայով ախտահարված տեղամասին մոտիկ գտնվող գեղձերը մեծանում են։ Խուզող որքինի վահանիկները հանդես են գալիս միայնակ կամ խմբով։ Ավելի հաճախ հայտնվում են ծոծրակին կամ մարմնի ցանկացած մազոտ մասում։

Տղաները աղջիկներից 6-9 անգամ ավելի հաճախ են վարակվում։ Սնկային հիվանդության հարուցիչը փոխանցվում է երեխաների անմիջական շփման միջոցով, ինչպես նաեւ՝ կատուներից եւ շներից։ Հավանաբար տարածման գլխավոր աղբյուրը հիվանդ մարդկանց իրերն են՝ գլխարկները, պաստառապատված աթոռների վերին մասերը՝ թատրոններում, տրանսպորտում։ Հիվանդությունը բուժվում է չնոսրացված խնձորի քացախով, որը պետք է քսել ախտահարված մասերին՝ օրվական վեց անգամ, առավոտից մինչեւ երեկո։ Խնձորի քացախը հրաշալի հականեխիչ (անտիսեպտիկ) է։

Հեղինակ. Ըստ ամերիկացի բժիշկ Դ.Ս.ՋԱՐՎԻՍԻ
Սկզբնաղբյուր. 168.am
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Լավագույն միջոցը հազի դեմ
Լավագույն միջոցը հազի դեմ

Հազի դեմ դեղամիջոցներ հարկավոր է օգտագործել բացառապես բժշկի նշանակմամբ։ Budetezdorovy.ru-ի հաղորդմամբ՝ հազի դեմ պայքարում օգտակար են նաև բնական միջոցները։ Առաջարկվող միջոցի հիմնական բաղադրիչը բազուկն է...

Դեղաբույսեր Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար Շնչառական համակարգ
Գիտնականները հայտնել են երիկամային հիվանդությունների ժամանակ կոֆեինի օգտակարության մասին. РИА Новости
Գիտնականները հայտնել են երիկամային հիվանդությունների ժամանակ կոֆեինի օգտակարության մասին. РИА Новости

Հետազոտողները պարզել են, որ հնարավոր է երիկամային ախտաբանություններով հիվանդների մոտ նվազեցնել մահացության տոկոսը` նրանց խորհուրդ տալով ավելի շատ կոֆեին օգտագործել. հայտնում է  РИА Новости-ին...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սրտաբանները պարզել են սրտի համար ամենաօգտակար սննդակարգը. armeniamedicalcenter.am
Սրտաբանները պարզել են սրտի համար ամենաօգտակար սննդակարգը. armeniamedicalcenter.am

Սուրրեյի Համալսարանի աշխատակիցները հայտարարում են, որ  ավելի լավ է երբեմն քաղցած մնալ, քան մշտապես պահպանել  ցածր կալորիականության սննդակարգ: Նրանց խոսքերով, գրագետ, չափավոր քաղցը` ընդմիջումներով...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Կանաչ թեյը և սուրճը կարող են փրկել դիաբետիկների կյանքը. РИА
Կանաչ թեյը և սուրճը կարող են փրկել դիաբետիկների կյանքը. РИА

РИА "Новости"-ն` հղում անելով Կյուսյու Համալսարանի գիտնականներին, հայտնում է, որ կանաչ թեյի և սուրճի ամենօրյա օգտագործումը ընդունակ է 2-րդ տիպի դիաբետիկների մոտ իջեցնել մահացության վտանգը 63 տոկոսով: Գիտնականները ստուգել են...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Կակաոն անփոխարինելի մթերք է պերիֆերիկ զարկերակների հիվանդությունների ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Կակաոն անփոխարինելի մթերք է պերիֆերիկ զարկերակների հիվանդությունների ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Իրականացվել է փորձարկում, որի շրջանակում 60 տարեկանն անց 44 պացիենտ օրը 3 անգամ խմել են կակաոյով ըմպելիք, հայտնում է  Medical Express-ը: Եղել է նաև ստուգողական խումբ: Փորձարկումը տևել է կես տարի: Այդ ընթացքում...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սրտաբանները հայտարարել են սննդային յուղերից ամենաօգտակարը. armeniamedicalcenter.am
Սրտաբանները հայտարարել են սննդային յուղերից ամենաօգտակարը. armeniamedicalcenter.am

Եթե ընդունեք կոկոսի յուղը ամեն օր 4 շաբաթվա ընթացքում, ապա կարող եք քչացնել սրտի հիվանդությունների և ինսուլտի վտանգը. Ասում է Քեմբրիջի համալսարանի նոր հետազոտությունը: Ինչպես նշում է The Deccan Chronicle-ը, արվել են...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Աղիների քաղցկեղի դեմ լավագույն մթերքները. oncology.am
Աղիների քաղցկեղի դեմ լավագույն մթերքները. oncology.am

Մեծ Բրիտանիայի գիտնականների կողմից իրականացված հետազոտության արդյունքում պարզվեց, որ աղիների քաղցկեղի և աղեստամոքսային  ուղու այլ հիվանդությունների զարգացման համար նպաստող գործոն կարող է լինել արիլային...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Մեղրն արդյունավետ հակաբորբոքային է
Մեղրն արդյունավետ հակաբորբոքային է

Շվեդ գիտնականները հայտնաբերել են մեղրի բաղադրության մեջ 13 հակաբակտերիալ բաղադրիչներ, որոնք, նրանց խոսքերով, առավել արդյունավետ են աշխատում, քան մահացու վարակների (այդ թվում՝ պրոպինիբակտերիա, ոսկեգույն ստաֆիլակոկի) դեմ...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սև թեյն օգնում է նիհարել. 168.am
Սև թեյն օգնում է նիհարել. 168.am

Սև թեյը դրական ազդեցություն է ունենում աղիների միկրոֆլորայի վրա և կարող է նույնիսկ օգնել ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից։ Med2.ru-ն գրում է, որ այս եզրակացությանն են հանգել Կալիֆոռնիայի համալսարանի գիտնականները...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Համեմունք հակաքաղցկեղային հատկություններով . 1in.am
Համեմունք հակաքաղցկեղային հատկություններով . 1in.am

Տեխասի համալսարանի գիտնականները հետազոտության արդյունքում պարզել են հնդկական կծու պղպեղի հակաքաղցկեղային հատկությունները, հայտնում է newsyou.info-ն: Այս համեմունքի բաղադրության մեջ կա նյութ...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Չիլի պղպեղը՝ քաղցկեղի դեմ. 1in.am
Չիլի պղպեղը՝ քաղցկեղի դեմ. 1in.am

Բոհումում Ռուրի համալսարանի գիտնականները հայտարարել են, որ չիլի պղպեղը կանխում է քաղցկեղային բջիջների աճին. դրանում պարունակվող կապսաիցինը խոչընդոտում է կրծքագեղձի ուռուցքների աճին, հայտնում է newsyou.info-ն...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Ըմպելիք, որն օգնում է քաղցկեղի դեմ պայքարում. գիտնականներ. 1in.am
Ըմպելիք, որն օգնում է քաղցկեղի դեմ պայքարում. գիտնականներ. 1in.am

Ամերիկացի գիտնականներն ուսումնասիրել են կանաչ թեյի օգտակար հատկությունները, ինչը հնարավորություն է տվել բուժիչ միացություններ հայտնաբերել քաղցկեղի և ՄԻԱՎ-ի դեմ: Կլինիկական փորձարկումներն արդեն հուսադրող...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Օրական մեկ ձուն կաթվածի հավանականությունը նվազեցնում է 12 տոկոսով. news.am
Օրական մեկ ձուն կաթվածի հավանականությունը նվազեցնում է 12 տոկոսով. news.am

Հավկիթը եւ դրա հիմքով մթերքներն օգտակար են ուղեղի անոթների համար: Օրական ընդամենը մեկ ձուն բավարար է տարեց տարիքում 12 տոկոսով կաթվածի ավանականությունը նվազեցնելու համար...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Դիետոլոգներն անվանել են լյարդի համար ամենաօգտակար մթերքը. 168.am
Դիետոլոգներն անվանել են լյարդի համար ամենաօգտակար մթերքը. 168.am

Բազուկն ամենաօգտակար մթերքներից է։ Դրանում պարունակվող բետանին նյութն այն բացառիկ օգտակար է դարձնում լյարդի համար, իսկ երկաթի և ցինկի պարունակության առումով բազուկն իրեն հավասարը չունի...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Չրերի օգտագործումը պաշտպանում է քաղցկեղից. փորձագետներ. 1in.am
Չրերի օգտագործումը պաշտպանում է քաղցկեղից. փորձագետներ. 1in.am

Չրերի օգտագործումը կանխում է նյութափոխանակության խանգարումները և պաշտպանում է քաղցկեղից: Այս մասին հայտնում է mignews.com-ը՝ հղում անելով փորձագետներին: Ըստ դիետոլոգների՝ չրերը պակաս օգտակար չեն...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ